HPM на месец ноември, 2010г.

by Влади Неколов

Със главозамайващите $24 000 000 само от среднощни филмови прожекции в Америка, наградата за HPM (гореща премиера на месеца) на месец ноември се връчва на “Хари Потър и даровете на смъртта”. Филмът се излъчва на рекорден брой IMAX 2D кина – 239 само в САЩ.

Първата част от последното приключение на момчето магьосник изостава във вечната класация на IMAX единствено от “Новолуние” и “Затъмнение” – екранизации на втория и третия от романите на Стефани Майер. Сагата, изстреляла кариерата на Робърт Патисън и Кирстен Стюарт във висините, е спечелила съответно $26 300 000 и $30 000 000.

Второто място е отредено на “Следващите три дни”. Екшънът с участието на Ръсел Кроу, чиято премиерна дата е насрочена за 26.11.2010г. спечели публиката още, преди да е излязъл. Режисьорът и сценарист Пол Хагис ни обещава “вледеняващо романтичен трилър” и, понеже му вярваме, вниманието около тази продукция е огромно.

Трети пък се нареди “Мегаум”. За жалост българската премиера на суперпродукцията на DreamWorks е декември, но световната беше на 5, този месец, така че не можем да отречем – въпреки че не сме го гледали – че това ще е един от хитовете не само на месеца, но и на 2010 година. С гласовете на Брат Пит и Уил Фарел, тази типична семейна анимация се отличава от останалите и за това взима бронза този месец.