Ревю “Step Up 3D” (2010)

by Влади Неколов

Магическите числа тук са 01:01:52 – в този момент от филма нервите ми не издържаха и предпочетох да си спестя още 46 минути в агония от клишета, защото поредното отроче на непоправимия малоумник Джон Чу впечатлява единствено с… малоумността си. А като гледам коментарите за него от “феновете”, спорадично ме навяват мисли за самоубийство.

Силно сплотена група от улични танцьори, включваща Люк (Рик Маламбри) и Натали (Шарни Винсън) се обединяват с новака от ню йоркския университет, Муус (Адам Севани) и се изправят срещу най-добрите танцьори по брейк в света в една надпревара с много високи залози, която ще промени живота им завинаги.

Не, не съм си променил мнението за филма – просто и без това вече дефицитните ми нерви нямаше да стигнат за поредната доза ужасяваща простотия, която “блика” от главата ми и която провокира несметен брой повръщания от снощи – така че копирах стори… лайна от Cinefish (Бог да ми прости плагиатството).

Чудя се от къде да започна – целият “филм” е непрекъсната поредица от сбъркани сцени и ужасяващи клишета – но мисля, че ще е най добре да кажа като за начало, че филмът е СМОООТАН и ТЪЪЪП, и БОООЗА; липсва каквато и да е смислена и оригинална идея, но, като се замислим, лесно ще установим, че с това 3D, филмът си е изцяло експирианс-ориентиран – което го оправдава… до някъде. Не съм го гледал на 3D, но чух, че не е зле направено, а като се сметне и музиката, от която излязоха няколко поп хита, всичко си идва на мястото… но ЗАЩО тоя откровен тъпанар Чу (чучу-то, както му викам) не вложи поне мааалка частичка интрига.

Step up HHGlobalizadoНещо, което да те накара да се питаш какво следва, а не да се чувстваш като баба Ванга и да знаеш развитието на филма за час напред.

Нещо, което да те смаже, заедно с готината музика, ефектните (на моменти) танци и съвсем малкото – но все пак факт – романтично-неклиширани сцени.

Но нямаме такова.

И Чу явно е неспособен  да ни го даде.

Да не говорим за актьорите, чиято безплодна игра закова последния ръждив пирон в ковчежето на Чу и филмът като цяло. Ейми Анделсън и Емили Майер – сценаристките, стоящи зад това недоразумение, явно са смятали, че MPAA ще сложат рейтинг на филма “Забранено за здравомислещи хора” или поне “Разрешено само за лигави тийнейджърки”, защото това явно е била таргетиратана аудитория на филма. Усещам обаче, че и гореспоменатите няма да са особено очаровани.

Както и да е, ясно е, че Step Up 3D е филм, нескопосано измислен и направен за “забавление” и “преживяване” и надеждите на Чу – че публиката ще е прекалено замаяна от готината музика и 3D-то, за да разбере за каква тъпанарщина става дума – не се оправдават изобщо.

Крайна оценка:

2.9/10