Кинокритиците на Америка – “Социалната мрежа” е №1

by Влади Неколов

lev2_logoНационалният съвет на кинокритиците на Америка отсъди за най-добър филм на годината “Социалната мрежа” на Дейвид Финчър. Продукцията, разказваща историята на сътворението на Facebook, спечели и още 3 награди – за най добър режисьор – Дейвид финчър; най-добър актьор – Джеси Айзенбърг. Арън Соркин пък грабна приза за адаптиран сценарии.

Ако не друго, Айзенбърг заслужава това, че и много повече. Наистина беше неотразим… задължителен Оскар.

The National Board of Review излъчи и своеобразният си ТОП10 на най-добрите филми, излезли през изтичащата година. Списъкът не е подреден по ред на класиране и включва: "Друга година" на Майк Лий, "Речта на краля", "Winter’s Bone", анимационния филм "Играта на играчките 3", "The Fighter", "Светлина в тунела" на Клинт Истууд, "Генезис" на Кристофър Нолан, "Злокобен остров" на Мартин Скорсезе, "Градът" на Бен Афлек и "True Grit" на Итън и Джоел Коен.

Интересното обаче е, че критиците не са включили още не стъпилият на българска земя филм на Дарън Арнофски “Черен лебед”, а и като се сметне конкуренцията, можем да си извадим доста негативни заключения.

Но като последният човек, който се влияе от чуждото мнение, си държа на куче и още си мисля, че ще си заслужава.