Ревю “Погребан”/ “Buried” (2010)

by Влади Неколов

Очаквах нещо върховно… получих нещо посредствено

buried21Откровено казано, не очаквах съвсем нищо преди да прочета ревюто на Бож, защото просто не бях пленен от прелестите на трейлърите му.

Но колегата от Framespotting изсипа толкова суперлативи, че си казах “какво пък, дори и шансът Рейнолдс да се е снимал в добър филм да граничи с нулата, може пък Кортез да компенсира с талант”. И се приготвих за 90 минутен моноспектакъл на посредствен актьор, който – в крайна сметка –не можа да се справи със задачата.  И не защото е най-лошият актьор на света, а защото просто много малко имат харизмата да задържат вниманието около себе си за час и половина. Било то и в такъв трилър.

А и няма смисъл да говорим за харизма, когато той не направи и елементарни сцени както трябва. Например, когато телефонната му връзката с агента от ФБР угасна, той една успя да измъмри едно тираджийско shit. А и така го направи, че ако се беше почесал, щеше да предизвика повече чувства у мен. В случая беше shit, гумата ми се спука, а не shit, последният ми шанс да запазя скапания си живот замира. Но да не изпадаме в подробности, защото филма си има и далеч – далеч по-забележими кусури.

Buried_movie_poster_UK_Ryan_Reynolds

Наивността на Родриго Кортез – неопитния режисьор, стоящ зад mesmerizing трилъра – граничи с простотия. Представям си този филм с малко повече екшън и друг актьор на мястото на Рейнолдс – щеше да е красота за окото.

А сега е просто добър.

Да, добър е. Не оставяйте с грешното впечатление, че не съм харесал филма изобщо – съспенсът беше на лице, при все че колко съспенс може да се вкара и от Алфред Хичкок в един ковчег? Имаше трилър, имаше и страшни (на моменти – много страшни) моменти. Клаустрофобията само не ме хвана, въпреки че не мога да си представя нещо по-клаустрофобично от това да си заровен на два метра под земята.

ryan_reynolds_buried_dirt3

Колкото до самата история, Пол Конрой е международен тираджия, който, заедно с колегите си, се натъква на засада в Ирак и се събужда погребан в ковчег. На разположение има само мобилен телефон, чиято батерия привършва, запалка и 90 минути кислород. Той започва отчаяно да моли за помощ ФБР, 911, както и компанията, за която работи, но среща отпор в повечето. В последен шанс за спасение, Пол трябва да издържи, докато не го намерят или докато не реши да се самоубие…

Сторилайна сам по себе си е доста завързан, но – пак повтарям – моноспектакълът на Рейнолдс е посредствен, а филмът има потенциал за не повече от час във вида, в който са ни го представили.

buried02

А аз наистина очаквах нещо много добро…

а то се оказа посредствено!

Крайна оценка:

5.5/10

Влади Неколов