NASA изброи седемте най-недостоверни фантастики

by Влади Неколов

NASA_Logo

Чрез Блиц

Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) изнесе списък за най-недостоверните в научно отношение филми през последните години. Класацията е обявена на пресконференция в Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Laboratory) и публикувана в The Sunday Times.

1. "2012"
2. "Земно ядро"
3. "Армагедон"
4. "Вулкан"
5. "Верижна реакция"
6. "Шестият ден"
7. "Покрито с тайна"

Без особена изненада, начело е измишльотината “2012”, която не само измисля свой нов прочит на (не)възможните сценарии, които могат да протекат на 21.12.2012, но и не спазва елементарни физични закони, като например в сценария неутриното сгорещява земното ядро и то при положение, че неутриното е неутрална частица и почти не взаимодейства с материята. Но да не издребняваме, както казват хората, защото филмът и без това си е showcase на специални ефекти – нищо повече.

Интересното обаче е, че NASA е участвала в един проект, сега набеждаван от нея за “недостоверен” – небезизвестният филм на Майкъл Бей  “Армагедон”, но с течение на времето научните обяснения станали прекалено “скучни” на Майк и той бил шута на очилатковците.

Същевременно, от NASA ни показаха и светлата страна на нещата със списъкът си за “най-истинските” филми (разбира се, всичко е само на теория).

1. "Гатака"
2. "Контакт"
3. "Метрополис"
4. "Денят, в който Земята спря да се върти”
5. "Жена на Луната"
6. "Нещо"
7. "Джурасик парк"