Ревю “Речта на краля” (2010)

by Влади Неколов

Интелигентна драма от най-висок разряд. Филмът на 2010-а година.

Kings-Speech-The-poster

Историята на един принц, който иска малко уважение. Историята на малтретирано дете с дефекти, които не трябва да има. Историята на човек, израснал сред правила и друг, който не ги зачита. История за приятелството, появяващо се там, където е невъзможно. История за любовта, носеща корона на главата. История, омагьосваща и лека като перце, но и тежка като германски танк. Това е историята на Бърти. Това е “Речта на краля”.

The-Kings-Speech1

Това може би ще е едно от най-кратките ми ревюта, защото толкова безмълвен съм се чувствал само при опита ми за ревюиране на “Step Up 3D” – там не знаех от къде да започна, защото всичко беше омазано с доста солидна доза магарешки тор, а тук не знам какво да кажа, защото всичко е толкова близко до перфектното, че всяка похвала или забележка ти се струват дребнави.

Добре де, нека пробваме… хммм, първото/единственото може би, което ми направи леко отрицателно впечатление, беше гримът, който на моменти стоеше неестествено. Справих ли се? SmileНаистина само това ми идва на ума в момента…

Явно няма да стане с технически забележки от рода на режисура, музика, операторско майсторство или пък актьорска игра, която е потресаващо невероятна. Стандартът на този филм просто не позволява да го измерваме по тези показатели, така че нека отидем в мистичните дебри на наистина добрите филми. Там, където и най-малката грешка може да е фатална и да изпрати филма назад.

The-Kings-Speech-high-res-e1290639928522

От тази гледна точка сторилайна е на моменти прекалено конвенционален. Да, този филм ни вози гладко и безпрепятствено по пътя на сюжета си, но липсва адреналина от острите завои и обратните виражи. Всичко е математически пресметнато и върви по план. Принцът не може да изнася речи, но пък е по-добрият от двата братя. Е, нека повикаме някой да оправи това гадно заекване. Само че някой специален… от онзи странен род хора, които могат да се появят само по филмите. Добре, отиваме при тоя човек, излекува ни, само че сега пък ни е нужен. И в двата смисъла на думата. Ами ако принцът пак почне да заеква или не си каже достатъчното количество псувни по време на речта, какво ще стане тогава? А, не! Трябва да задържим тоя логопед… но май има още една причина. Самотното сърце на бъдещия монарх явно си е намерило дружка! Е, тая дружка е наградена с всички възможни държавни почести и всички яли, пили и се веселили, докато не дошъл Хитлер. Всичко е точно. Само че… на моменти суховато.

Трябва да се знае все пак, че това е историческа драма – проследяваща реални събития, а всички знаем, че животът е скучен… Усещам, че вече започвам да си смуча думите от пръстите, така че просто ще ви кажа – този филм е много добър, може би най-добрият за годината, но не е перфектен.

Крайна оценка

9.1/10

Влади Неколов