“Sucker Punch” (25.03.2011)

by Влади Неколов

Sucker Punch LOGO

Има три категории филми – за мозъка, за сърцето и за очите. Шедьоврите се справят и в трите, добрите успяват поне в две, а посредствените блокбъстъри – само в една. По тази логика Зак Санйдер е майстор на посредствените представления. Нито съм почитател на стилът му като цяло, нито на “визуалното пиршество “300”, но не мога да си кривя душата, че досега Sucker Punck – новият му проект – ме изненадва приятно.

Развиващ се през 50-те години на миналия век, „Sucker Punch” разказва историята на Бейби Дол (Емили Браунинг), която се крие от болката, причинена от злия ѝ баща и предстоящата лоботомия. Живее в заведение за душевно болни и докато е там, Бейби започва да си измисля алтернативна реалност. Прави план за бягство, който трябва да изпълни в пет дни, като открадне пет предмета, преди да бъде обработена.

Sucker Punch

Може би на моменти всичко изглежда малко претруфено, но го отдавам на престараване. Едно не може да му се отрече на Снайдер – има развинтено въображение.

sucker-punch-movie-poster-01

Постреите са приятно клиширани, без особена оригиналност, но пък ясно показващи намерението на режисьора – да ви издуха главите, които и без това няма да ви трябват. Стотици милиони $, хвърлени в два часа експириънс или, с една дума, Холивуд. Така че най-доброто нещо, което можете да направите, ако решите да го гледате, е да отидете на кино с точната нагласа. Самият Снайдер го казва: “Това е “Алиса в страната на чудесата” с ракети, бомби и роботи”. Не очаквайте повече.

sucker_punch_poster022011_sucker_punch_character_poster_006sucker-punch

Долавям някаква странна, но и приятна перверзност в имената на главните героини – Blondie, Sweet Pea, Babydoll, Rocket – още едно от нещата, които ме накараха да обърна внимание на филма Open-mouthed smile.

Двата официални трейлъра обаче, са черешката на тортата. Музиката е прекрасно подбрана, сцените са зашеметяващи, а преживяването е налице.

1 официален трейлър

Вторият определено е по-силен…

Днес излязоха и първите два TV Spot-a, които окончателно подпалиха пълната гийкщина в мен. Enjoy:

TV SPOT #1
TV SPOT #2

Премиерата на филма е на 25 март.