Ревю “Любовта е опиат” (2010)

by Влади Неколов

Не си мислете, че това е перфектната комедия… защото е нескопосана драма!

Love-and-Other-Drugs-posterrrr

Много странно нещо са филмите, които не знаят какво искат. Смятах, че правилно съм разчел посланията на “Любовта е опият” – претенции за една добра комедия и нищо повече. Секс, секс, секс и може би малко любов. Смях, оригинални идеи и пак секс. И наистина, това получих…  през първият час. Може би най-добрият първи час на романтична комедия, който съм гледал от много време, но не мина много преди всичко да завие в грешна посока. И това се случи когато се намеси сълзливата драма (която всъщност може да предизвика плач само у фенки на “Мерзост и грозота”). Прекрасната ритмика, в която навлиза филма, безкомпромисно се разкатава на половината и от приятните впечатления не остава и следа. И тук идва доста удачния въпрос, защо изобщо на този филм му трябват цели 112 минути, за да развие примитивната си фабула? Ами, и аз питам същото.

love-other-drugs-550x815

Няма нищо по-неприятно от това да гледаш как нещо оригинално замислено проваля потенциала си и “Любовта е опиат” е точно това. Въпреки че актьорската игра е приятна, характерите на героите са крайно недоразвити и клиширани до мозъка на костите си. Казанова среща паркинсонка. Само по себе си твърде обичайно, но прибавете и факта, че двамата се влюбват и защитават любовта си въпреки всичко и всички и ще се сетите защо “романтична комедия” вече е по-скоро обида от колкото жанр. Преди стигаше да се съблечеш пред камера, за да вземеш Оскар… вече не.

Колкото до самата история, Джейк Гиленхал играе чаровника, имащ повече еднократни връзки и от Митьо Пищова, а Ан Хатауей – нелечимо болната, която не иска да натоварва ничии живот с присъствието си и по дифолт е колкото уязвима, толкова и арогантна. Двамата се срещат чрез изсмукано от пръстите на режисьора “съвпадение” и всичко се завърта.  От начало сексът стига, но (от тук нататък четете на ваша отговорност) човекът, който никога не е казвал ‘обичам те’, се влюбва и го изрича пред нея. Самото събитие, разбира се, е показано в добрите традиции на класическите романтични комедии –  с изключително дразнещо театралничане, сърдечни кризи и подобен род странни изцепки. Ааа, споменах ли, че героят на Гиленхал е първият фармацевтичния представител на Виагра?

love_and_other_drugs_12

Филмът сам по себе си не е сложен, а иска да бъде такъв. Това особено ярко ни се заявява в самия финал, който показва, че едва ли не режисьора е имал претенции да ни учи на морал…И най смисленият въпрос, който можем да зададем е “Защо?”. Защо всичко просто не беше останало една забавна комедия?

Пълна безсмислица… и провален потенциал.

Крайна оценка:

4/10

Влади неколов