Doctor Who се завръща

by Влади Неколов

Шести сезон започва ударно

Преди две, може би три, години, случайно попаднах на един един странник с кожено яке, който обикаля из времето и пространството в една синя полицейска кутия и с една придружителка. И този епизод ми отвя главата. Приключенията бяха епични, а героите – завладяващи. От тогава Doctor Who е един от най-любимите ми сериали, а коледата вече я свързвам с ежегодния christmas special episode повече,  от колкото с елхата и подаръците.

dw_s6_keyart

Мина доста време от тогава, смениха се двама доктори и един главен сценарист, но все още нищо не може да се сравни с атмосферата на този сериал (който между другото кара вече 32 сезон). Първата серия на Doctor Who е излъчена през далечната 1963 г. и след 26 изключително успешни сезона, е свален от екран през 1989г. Преди 6 години обаче,  Ръсел Т Дейвис възражда идеята и BBC му дават картбланш. Доктор Кой става Кристофър Екълстън и това е началото на “новите серии”. Вече сме 2011, Доктор е Мат Смит, а Стивън Мофат – новият главен сценарист, прави чудеса.

Doctor Who всъщност изобщо не е доктор, а извънземно. Господар на времето, последният останал от расата си древни същества, способни да пътуват през пространството и времето. Сега, Докторът и приятелите му се борят срещу всякакъв род твари от всевъзможни планети, които са вдигнали мерника на Земята. В настоящето, миналото и бъдещето.

Eleventh_Hour_(Doctor_Who)

Във Великобритания сериалът отдавна се е превърнал в нещо като религия. По него е заснет едноименен филм, написани са няколко spin-off-а, които в момента също вървят по BBC one и жънат голям успех. В Royal Albert Hall ежегодно се изнасят концерти с музиката на Doctor Who като част от BBC Proms. Друг интересен факт е, че музикалната тема, написана за първият сезон на сериала от австралиеца Рон Грейнър (и която все още е почти същата) е първата музикална тема на сериал, в която е използвана електронна музика.

550w_cult_doctor_who_logo_10

Точно на Великден, по BBC one беше излъчен първият епизод от новият шести сезон – The Impossible Austronaut. И беше много близко до съвършенството. Актьорската игра е изключителна, самите актьори са подбрани много добре, а историята те кара 40 минути да стоиш залепен до екрана и да не мигаш по възможност.

Единственият минус, който открих, беше, че на няколко пъти спец ефектите не бяха на подобаващото им ниво (това винаги е бил един от главните негативи  на сериала), но въпреки това, те не могат да отнемат и стотна от удоволствието от гледането.

vlcsnap-81944_01

Само един съвет накрая – ако случайно съм ви заинтригувал и решите да хвърлите едно око на сериала, не се изкушавайте да започнете направо с шести сезон – върнете се поне от пети, защото има вероятност да изпоплетете конците.