Ревю: Fast Five

by Влади Неколов

(Безмозъчен) екшън на килограм

fast_five-535x309

Мда, кой би повярвал, че една поредица – в която и без това липсват особени качества –  чиито първи две продължения бяха много (ама много) зле дори по стандартите на поточната линия за блокбъстъри Холивуд,  вече ще гони Хари Потър по части. Ей ако това не е отчаяние и липса на нови идеи, здраве му кажи! Е, тук имаха късмет и извадиха от ръкава нещо като прилична четвърта част, което (не би трябвало да имате съмнение тук) накара Universal да започнат да кроят планове за по-евтинки места за снимане на следващите четири-пет части и без да се замислят да затръшнат вратата на продукция като “At the Mauntains of Madness” например, зад която бяха застанали имена като Гийермо дел Торо и Джеймс Камерън. Да де, ама кой може да ги вини, щом ние продължаваме да даваме пари само да зърнем малко малко пот, динамит и мускули. Пък и после се оплакваме.

fast-five-poster_455x674

Тук обаче е редно да се отбележи, че напомпаната street racing помия преживява метаморфоза. Към по-добро? Ще ви се! Просто вместо свистящи гуми, на вниманието ни се предлага изцяло нова и неизпробвана досега концепция в киното – екип от мъжаги със сериозни физиономии и кръстчета около вратовете (по-големи в диаметър от бедрото на средностатистическият човек) искат да  си го върнат на най-голямата мутра в Рио. Дежа вю?

Да, експлозиите и мащабните кадри си ги бива, доста натуралистично са представени и стават за будилник ако инстинктивно сте притиснали очи в опит да отклоните вниманието си от екрана в резултат на някой искрящ бисер я на Дизел, я на Скалата , но всичко свършва точно тук. Актьорите са потресаващо зле, особено Пол Уокър – всъщност (не вярвам че го казвам) точно Вин Дизел май най не ме подразни с изпълненията си. А Скалата вършеше къде-къде по-добра работа в кеча, от колкото в киното. Останалите са трагедия, която рядко се вижда. Историята… както и да е. Клишетата са безбройни (повечето от тях – ходещи).

Fast 5

Ами май е това. Погледнато от друга страна обаче, ако сте почитател на някой от главните актьори и отидете да го гледате с точната нагласа, без да очаквате нещо, на което явно не са способни хората, замесени в туй чудо, може и да ви хареса. Особено някои сцени, които ако не бяха “леко на заем”, щяха откровено да ме изненадат. 

Лятото започва с пълна сила, насладете му се, докато вади най-големите си бисери и не мислете много, вредно е за здравето.