Ревю “Адвокатът с линкълна” (2011)

by Влади Неколов

Далеч от истината

the_lincoln_lawyer-535x198

Съдебният трилър не е жанр, за който особено много ми пука, но образците в него трудно се забравят. Да де, ама скоро не е имало такива и този филм определено също не променя статуквото. “Адвокатът с линкълна” е бъкана с клишета и плоски като дъски за гладене герои, но като предвестник на въздигащ се от пепелта жанр, става. Драмата идва в повечко, плотът е като за леко удължен епизод на CSI, но пък развръзката – колкото и да е шита с бели конци – впечатлява.

The-Lincoln-Lawyer-poster-2011

Героят на левента Маконахи – Мик Халър –  е адвокат с офис на четири колела (собственият му Линкълн) и секретарка с кабинет – спалнята си, който се е посветил на максимата “Работи по-малко, печели повече” (току-що си я измислих). От небето му се спуска точно такъв случай. Един богаташ, кълнящ се в бъбреците на пра баба си, че нищо не е направил (но ние, разбира се, не му вярваме) и една пребита проститутка. Обвинението няма почти нищо, а 100 000$ предварително са си нещо като стимул.  Лесни пари, а? Само че два часа екранно време не предполагат deus ex machina. И така се оказва. Всичко се завърта до неузнаваемост и накрая горкия човечец дори не може да разграничи доброто от злото, невинността от виновността, но тук попадаме на първият подминат от филма въпрос – защо на един защитник му пука кой е невинен и кой не? И точно тук започва да мирише на евтина драма. И вече нещата стават пърсънъл. Семейството му се оказва в опасност, а самият той – в цел на отмъщение.

lincoln-lawyer-movie

Началото на филма е доста сбъркано. Неопитния режисьор Брад Фурман губи равновесие и явно от страх, че ще оплеска нещата, вкарва филма в коловоза на грандиозните клишета и заучените реплики, което в началото ме отчая доста, но някъде след първият половин час, всичко си идва на мястото. И все пак Фурман не успява да ни впечатли с нищо и добре, че е сносният каст, да му изнесат шоуто. Актьорите се представят прекрасно, тук няма какво да се изтъкне като забележка. Маконъхи се е хванал в ръце и си е изиграл ролята както трябва. Не че блести с нещо особено, но си личи, че не го е направил като да отбие номера. Мариса Томей пък си е голяма актриса и тоя филм ѝ е като сутрешна физзарядка. Плейбойчето Раян Филипе надали ще бъде запомнен с някакви велики изпълнения точно тук, но не дразнеше, което е най-важното. Останалите, които заслужават да бъдат споменати, са Джон Легуизамо, Джош Лукас, Уилям Х. Мейси, Брайън Кренстън и Майкъл Пеня.

LL-2611_R

Определено “Адвокатът с линкълна” не е заглавие, което не може да си позволите да пропуснете и определено няма да бъде запомнен за кой знае колко дълго време, но това не го прави ужасен филм. Добрият каст и непарадиращата визия определено са плюсове. Прекалено лигавата драма и безсмислиците в плота пък взимат доста от крайното преживяване. Като цяло, ако сте зажаднели за подобна история и не очаквате да видите нещо извънземно, гоу фор ит. Ако обаче си мислите, че това е един вълнуващ и майсторски направен трилър, реверанс към старите класики, нещо сте объркали рейса.

Крайна оценка:

5/10

Влади Неколов