In Brief Part 1: Sucker Punch (2011), Paul (2011),The Adjustment Bureau (2011), Source Code (2011), Hall Pass (2011)

by Влади Неколов

На кратко, част първа:

film-reelph

Hall Pass (2011)

Hall-Pass-Banner

Филм, напълно заслужаващ званието романтична комедия. Не виждам какво повече може да се обяснява. Cliche count-а тук показа точно 10 клишета от космически калибър, които едва успях да преглътна. А това не е малко за 75 минути чисто време. Оуен Уилсън вече тотално го отпъждам  от представата ми за сериозен актьор и изборът му за “Midnight in Paris” отдавам на старческата деменция на Уди Алън.

3.8/10

Sucker Punch (2011)

sucker_punch_movie_poster_banner_smaller

Филм, който след години ще се изучава във филмовите академии, помнете ми думата! Никога не съм уважавал особено Снайдер, но с този свой опус магнум, той преоткрива значението на думи и фрази като скука, плосък сюжет и безсмисленост. Не знам за вас, но аз не мога да се забавлявам на подобен филм – линейната му структура, сякаш излязла не от ръцете на човек, имащ се за нещо в голямото кино, а от възпитаник на детска градина, трябва да е обида за всеки, имащ нещо между ушите. Далеч по-успешно приложение филмът би имал като demo reel на компанията, направила специалните ефекти. Всъщност те и добрата музика са единственото нещо, което спасява Sucker Punch от единицата.

4/10

 

Paul (2011)

paul-2011-banner-2

Приятна и неангажираща комедийка (на моменти – дори смешна), но много далеч от предишните филми на Пег и Фрост. Не виждам как може да се сравнява с “Shaun of the Dead” например, но определено си има своите бисери. Всъщност, няма много какво да се каже за този филм. Ако просто искате да изгубите малко време, че и няколко пъти да се засмеете от сърце – нещо, което, парадоксално, не е толкова често срещано, тези дни – не вярвам “Paul” да ви разочарова. Но си остава само това – средняшка комедия, с моменти на проблясъци, която е физически неразличима от масата.

5/10

 

The Adjustment Bureau (2011)

The Adjustment Bureau

Приятен трилър с ужасяващо безобразен край! Гледах го доста отдавна, но общото ми впечатление е, че през повечето време “The Adjustment Bureau” държи определена класа, без да броим края, изсмукан от пръстите. Операторската работа и режисурата ми направиха добро впечатление, както и самата история, докато сценарият беше издържан в американските традиции на средняшките “блокбъстъри” и пословичната страстна любов на янките към хепиедна. Определено има и доза нереализиран потенциал, пропилян от глупави решения.

5.5/10

Source Code (2011)

Source-Code-Banner

Изпипан класически трилър. Ама напълно класически – това е най-големият му плюс и минус. От една страна, от доста време не сме гледали трилър, върху който наистина е мислено и то доста! Имаме завръзка, интересна и грабваща идея, както и магнетични персонажи. Гиленхал се справя прилично с ролята си, макар на места да дразнеше. Мишел Монахан също. Последните минути тук обаче, също са слабост, граничеща с простащина. Така добре си вървеше всичко, докато нещата не започнаха страшно да се оплитат само и само да е налице хепиенд. Филм, който няма да запомня за дълго.

6.5/10