Ревю “Игра на тронове” (2011 TV)

by Влади Неколов

Това, което всички чакаха

Доста се изговори за този сериал. Даже, дълго се чудех дали и моето мнение е нужно, след като всеки, имащ и лек интерес към телевизията и разполагащ с писмено поле за изява, ни натресе мнението си, къде обосновано, къде, все още, под влиянието на еуфория. За това смятам да бъда кратък в похвалите си, защото от мен само това ще прочетете за този сериал.

Game of Thrones Possible Logo

Първо, по традиция, няколко добри думи за месията на американската телевизия – HBO. Това са нечовеци! Те приемат всеки сериал за кауза и се впускат в него без да жалят средства и мозъчна дейност. Почти винаги продукциите им са изпипани до последния детайл. Независимо дали става дума за Америка по времето на Сухия режим или въображаема земя, населена с фентъзи архетипи.

Истерията, която “Game of Thrones” предизвика сигурно трябва да ви е подсказала, че и тук са се справили повече от добре. Невероятни сетове, епични кадри, смайващи пейзажи. Става ли дума за техническите параметри на продукцията, някой да има нещо да каже? Безкомпромисни във всяко отношение! Да, определено и незадоволителния бюджет на първи сезон си каза думата, защото си личи, че всички са имали едно на ум, докато са снимали епичните битки, пропити с  LOTR препратки. Но съм сигурен, че втори сезон има още много какво да ни предложи.

game-of-thrones

Сериалът е замислен да следва книгите от поредицата “Песен за огън и лед” на “Американския Толкин” (как ги мразя тия сравнения) Джордж Р. Р. Мартин. Не съм се докосвал до книгите (смятам да го направя в най-скоро време), но общото мнение е, че HBO ги следват стриктно. Първият сезон проследява действията в първата книга -“Игра на тронове”. Това с фамилиите малко ми напомня на друга моя любима поредица, макар в доста по-хардкор фантастичния жанр – Дюн.

Действието е перфектно разпределено в първия сезон, макар да не е особено наситено. Лек минус мога да дам за пилота и последния епизод – според мен не бяха на нивото на останалите. Не знам обаче, как разнежената американска семейна публика хареса доста натуралистичния стил, граничещ с бруталност. Използването му във всяка една сцена е напълно обосновано, разбира се, но очаквах много хора да ревнат, че това е прекалено. Още едно нещо ме изненада особено – сцената в края на сезона, след която очаквах да има огромен отлив към сериала. А следващия епизод, на пук, взе, че разби всички рекорди по гледаемост. А, ходи ги разбирай!

Game-of-Thrones-title

Оф, мразя, когато ви занимавам само с “общи приказки”, но наистина не мога да измисля нещо смислено, когато тези десет епизода съм ги изгледал на един дъх без да мисля и да се заглеждам с мисълта, че ще пиша ревю. И сега всичко в главата ми е една мъгла от фамилии, сюжетни линии и прочее без да мога да изцедя нищо повече от мозъка си. Затова ще завърша със страшно надъхващите начални надписи на сериала и с това, че почвам леко да се притеснявам. Последният епизод на “Game of Thrones”, както и наскоро излезлите първи карактер снимки от “The Hobbit” така ме надъхаха, че вече трети път гледам LOTR поредицата… в удължен вариант, разбира се… в рамките на две седмици. Дали е вредно за здравето?

 

Dear HBO,

As you are well aware, Winter is Coming.

Please hurry up that finish the second season before that.

Sincerely yours,

The Future of Westeros.

                    LegendaryKami он Тубата

Последно – ако “ревюто” ми не е задоволило гладът ви за епистоларни напъни, предлагам да погледнете пространния анализ на Cinemascrotum, който явно е намерил време да поогледа сериала по подобаващ начин, вместо да задоволява гийкския си глад. Мазохист! 😀 Може да обърнете внимание и на интересната гледна точка на Right In Two, който с безсърдечна точност ни показва, че може би леееко сме надценили новото отроче на HBO. Бонджорно.

Ааа, забравих:

Крайна оценка:

9/10

Влади Неколов