10-10-10: “Догвил” (2003)

by Влади Неколов

За жалост 2003-а се оказа една от най-постните откъм добро кино години през последното десетилетие, така че ще трябва да ви занимая с филм, към който нямам еднозначни чувства, но който е покъртително всеобхващащ и само това му качество го прави достоен да се нарече ‘филмът на годината’ за мен. На вашето внимание е смахнатата история на един аутсайдер “Догвил”.

dogville_ver3

Няма много за разправяне по този филм. Една дума е достатъчна – епохален. “Догвил” задава нови стандарти на киното, които режисьорите са длъжни да следват или да направо копират. Обожавам филми, които променят всичко, а точно такъв е и този, въпреки че надали стилът на датчанина се нрави на много хора. Не мога да си представя филмовия следобед на обикновен откърмен от Холивуд “киноман” да включва направо театралния поглед на един бунтар към бегълка в “едно малко тихо градче, недалеч от тук”. Това е филм, на който трябва да му дойде времето.

Няма смисъл да ви занимавам с друго в тази жежка вечер. Ако имате подчертан интерес към киното, би трябвало да сте гледали “Догвил” или да имате намерението да го направите скоро, ако пък се интересувате само от блокбастъри, моля не поглеждайте насам, защото определено бихте намерили и по-добро приложение на трите часа от един филм, който няма да ви хареса. Но това не пречи да е филмЪТ на 2003-а.

Крайна оценка:

7.5/10

Влади Неколов