Ревю “Alexandre Desplat – Harry Potter and The Deathly Hallows – Part 2 OST” (2011)

by Влади Неколов

От всичко по малко…

Harry Potter and the Deathly Hallows Part 2 Original Motion Picture Soundtrack (Official Album Cover)

Никога не съм крил, че Александър Деспла е един от най-любимите ми композитори, заради подходът му към филмите, с които работи. Той не се опитва да “открие топлата вода” и донякъде следва само отъпкани пътеки, но го прави по свой собствен начин, придружено с необходимата доза оригиналност и собствен стил. Това му качество прави скоровете му като допълнителен герой във филма – понякога подсилват емоциите от екрана, а понякога ги контрират, но винаги го правят по неговият си романтично-мелодичен начин.

Друго изключително качество на французина е, че той е изключително гъвкав в жанрове и форми – пише музика за малки, независими филми, за блокбъстъри, за комедии и анимации. И винаги успява да подчертае едни емоции, да супресира други и да придаде още едно измерение към филмовото преживяване.

Много дълго се спекулираше, че Джон Уилямс – най-успешният филмов композитор на нашето време – ще се завърне за последните две части на сагата за младия магьосник, след като написа блестяща музика за първите три, всяка от която си заслужи Оскара, според мен. Обаче, човекът (вече на преклонна възраст) си има достатъчно работа по предстоящите филми на Спилбърг, така че тази възможност отпадна. Деспла беше следващият избор на Хейман.

С музиката си към първата част, той и очарова, и разочарова. Но определено, не изненада, а стриктно следваше стила си, сякаш не пише музика за най-успешната филмова поредица. Разбира се, не беше кой знае каква катастрофа, имаше наистина много сполучливи тракове, но нямаше и помен от епичните химни на Уилямс, като “Hedwig’s Theme” например.

Сега обаче, е направил нещо различно…

Като за последно, Деспла е вложил от онази малка магийка, която чуваме във всеки трак на Уилямс. Онази проста, но дълбоко въздействаща мелодийка. Такива образци могат да се намерят навсякъде из 25-те песни, които формират саундтракът към finale-то на “Хари Потър”. Също много затрогващ реверанс към класикът в това изкуство е и доста по-широката “употреба” на духовите, както Уилямс, в сравнение с другите му работи, от където си личи, че си пада повече по стру

нния департамент.

Иконичната творба в този скор, чието място е до “Hedwig’s Theme” и мелодията от която е вплетена в повечето композиции от скора, е “Lily’s Theme”.

Деспла винаги си върши работата перфектно, но рядко изненадва. Радвам се, че точно тук го прави, като за последно…

Крайна оценка:

8/10

Влади Неколов

–––––-

БТВ понеже сме на Потър вълна, реших, че е редно да ви кажа нещо, което не е за цяла нова статия. People информира, че британската BBC обмисля да адаптира историята за Хари Потър в телевизионен сериал, който е много вероятно да се казва “Hogwarts” и ще бъде с изцяло нов каст. Източник на списанието споделя, че отдавна се е говорило за този проект, но не е било възможно да се разкрие нищо по време на филмите. Той още казва, че “много хора все още не са готови да се разделят с “Хари Потър” и BBC явно го разбират.

Сериалът ще разказва злободневната история в Училището за магии и вълшебства Хогуортс, неговите герои ще трябва да използват магии, за да се справят със сложни ситуации и да решават всекидневните си проблеми в училище.

Вече са проведени разговори с Дж. К. Роулинг за нейното разрешение, но не разполагаме с отговора й. Засега, разбира се, всичко е в зоната на непотвърдените слухова, тъй като нито имаме отговор от писателката, нито официално становище от BBC, които “не желаят да коментират проекти, които може и да са, но може и да не са планирани”.