Първи тийзър на “The Hunger Games” (+ Неколов’с РД)

by Влади Неколов

the-hunger-games-movies-poster-01-thumb

Неслучайно от дни мъмря на всички около мен колко много ми е харесала първата книга от трилогията на Сюзан Колинс “Игрите на глада”. “Най-доброто нещо, което съм чел от много време”, “Не можах да я оставя и през нощта”, като внимателно натъртвах факта, че съм прочел само първата книга от трилогията. И днес се събуждам с очакване, че някой е чул воплите ми от дни и се е сетил, че имам рожден ден, ама нейсе. Нищо де, то напоследък е модерно да се дават пари (традиция, която, по принцип, подкрепям неотменно), така че просто ще трябва аз да ида и да си ги купя.

Виж, явно Гари Рос не ме е забравил и ме удостои с единственият непаричен подарък, който получих досега – първият тийзър на хюджли антисипейтед екранизацията му по първата книга. И понеже съм си с добра душица, ще го споделя със света, да му се порадвате и вие:

Е, да, можеше да ми предложи нещо по-интересно от Катнис, тичаща в гората (макар, това горе-долу да се случва в половината книга) –, което всъщност е най-голямото ми опасение към филма като цяло – изисква се доста майсторлък на ниво сценарий, като за начало, защото книгата е писана от първо лице, без особено много диалог. И не съм сигурен, че режисьорът на филма, чиято рекламна кампания изроди най-грозния постер, правен някога (цък), ще се справи. Ако успее обаче, от този филм ще стане истински касоразбивач. За повече, ме е страх да мечтая.

В руините на някогашната Северна Америка се намира държавата Панем с блестящата си столица Капитол и дванайсетте й окръга. Капитолът е безмилостен и държи окръзите в подчинение, като ги принуждава да изпращат по едно момче и едно момиче на възраст между дванайсет и осемнайсет години за ежегодните Игри на глада – реалити шоу, предавано на живо по телевизията.

Катнис Евърдийн знае, че подписва смъртната си присъда, когато доброволно заема мястото на по-малката си сестра в Игрите. Катнис неведнъж е била близо до смъртта и оцеляването се е превърнало в нейна втора природа. Но ако иска да победи, ще се наложи да избира между оцеляването и човечността, между живота и любовта.

Режисьор и сценарист на “The Hunger Games” е Гари Рос (“Плезънтвил”, “Воля за победа”), а в ролите ще видим Дженифър Лорънс, Джош Хъчърсън, Лиъм Хемсуърт, Елизабет Банкс, Уди Харълсън, Станли Тучи, Уес Бентли, Доналд Съдерланд, Тоби Джоунс, Лени Кравиц, Пола Малкълмсън и др..

По кината от 23 март 2012.