10 филма, които Бог би цензурирал… ако можеше

by Влади Неколов

Или 10 режисьора, които няма да дочакат Второто пришествие…

1: “2001: A Space Odyssey”

Заснемане

На първо място, разбира се, поставям научната фантастиката  и то като цяло. На Негово всевишие не му е много приятно да гледа филми, в които хората откриват нови цивилизации и щъкат из космоса Му както си поискат. А стане ли дума за фантастиката, само един филм може самодостатъчно да  очертае границите ѝ и това е Одисеята на Стенли Кубрик. Артър Кларк (авторът на книгата, по която е заснет) е непоклатим атеист и фундаментално е заложил вижданията си в това произведение, а Кубрик (за който се смята, че също не си падал по Джийсъс) прави от него това, което е днес – може би най-издържаният философски поглед към дилемата за висшия разум, облечен в кино форма.

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира произведението и конфискува всяко негово копие. Традиционна практика на Комисията при такива случаи е авторът на филма (Стенли Кубрик) да бъде обявен за грешник и наказанието му да бъде определено от Директорът на Ада (този-който-не-бива-да-се-назовава). Всеки, който гледа произведението, след като тази заповед влезе в сила, също ще бъде счетен за грешник и това ще се вземе под внимание, когато се определя неговият бъдещ статус в Чистилището.

2. “The Lord of the Rings” Trilogy

2007_10_26_01_31_25_67187_0_2

 Хобити? Тролове? Елфи? МАГЬОСНИЦИ?!? Айде, стига бе, Питър Джаксън направо си крещи “Искам в казана!” с тези филми. И молитвите му най-вероятно ще бъдат чути. А ако иска срещата му със Негово всевишие да се състои по-скоро, нека УцвЪка “The Hobbit”. Останалото го поемам аз… Бай дъ уей,  виждате ли колко изкушаващ може да е греха – едно от най-прогнилите и мръсни произведения, в което несъмнено има пръст и оня с рогцата (не, бе, не Ангъс Йънг – Дявола!) и което заслужава нищо друго, освен забвение, е и един от… пардон – най-великият фентъзи епос, имал (не)щастието да се пръкне на тая коруптид планета… мда!

 

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира всяка поява на несъществуващи демонични същества (общо 96.8% от произведението). Прилага се традиционната практика на Комисията към авторът на произведението и гледалите го, след като тази заповед влезе в сила.

 

3. “The Man From Earth”

man_from_earth_poster

Човешкото безочие няма спирка! Скъпи ми омнипотенте, май си сбъркал, като си ни направил по свой образ и подобие. Логичното продължение е накрая, като толкова си приличаме, да започнем самоцелно да се провъзгласяваме за богове, къде от рационални, къде от не-чак-толкова причини. Наскоро чух, че Л. Рон Хъбърт е напипал незаета пазарна ниша там долу и във времето между ваните с пръщящо олио и врящ катран,  давал частни уроци по “Как да създадем религия там, където е най-нужна”.  Мхм, изглежда, че Пантеона ще се разрасне значително в близките години… А “The Man From Earth” стига още по-далеч, но да не почвам, щото ще захвърчат масив спойлърс…

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира главният герой в произведението, като заличи всяка сцена с негово участие (общо 99.3% от произведението). Комисията не поема отговорност, ако същинската дължина на произведението се окаже по-малка от тази на трейлъра му. Прилага се традиционната практика на Комисията към авторът на произведението и гледалите го, след като тази заповед влезе в сила.

4. “Agora”

agora

Негово всевишие също така мрази и филми, в които християните не само, че не показват така прочутите си добродетели, ами са си направо диваци! Разбира се, веднага, след като излезе филма, кабинета на Негово всевишие излезе с официална нота, в която оправдава членовете на своето паство по три причини: 1 – Става дума за жена атеист, която се мисли за много умна – хайде де, кой не би ѝ се нахвърлил? 2 – Колкото и жестоки да са, действията им са били само и единствено в Негово име, а както пише в Библията, “Целта оправдава средствата” или беше там нещо за някаква буза… И 3 – Християните са действали по първият закон на Христос: “Овце Мои, напред към ойкуменизма!” А “Агора” е страшен филм – гледайте го, докато не е късно…

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира всяка сцена, включваща неверни и накърняващи имиджа на паството вандалски прояви, както и сцените с участието на главната героиня на произведението (общо 82% от произведението). Прилага се традиционната практика на Комисията към авторът на произведението и гледалите цензурираното съдържание, след като тази заповед влезе в сила.

5. “Black Death”

black_death_poster01

Легендата гласи, че бубонната (в ада – иронично наричаната зловонна) чума се появила на Земята вследствие непредвидено изпускане на газове от страна на Негово всевишие. Историята мълчи обаче с какво се е хранел по време на инцидента, макар много мнения да са били изказвани. Някой смятат, че точно е завършвал следобедната си закуска с далечна и неназована мъглявина, когато повикът на природата надделял над благоприличието му. Други пък са почти сигурни, че, при подобна концентрация на вещества, трябва да се е бил натъпкал с червен гигант, който леко е затруднил храносмилането му… Едно е ясно обаче – хората го отнесли. А “Black Death” е в класацията ми, защото, въпреки че на моменти изглежда доста евтинджос, се гаври с един монах, като му показва, че не е важно в какво вярваш – накрая винаги излиза, че си прецакан.

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира сцените, показани в продължение на последните 15 минути от произведението (общо 13% от произведението).Прилага се традиционната практика на Комисията към авторът на произведението и гледалите цензурираното съдържание, след като тази заповед влезе в сила.

6. “You Don’t Know Jack”

0f77a2b31786

Хайдеее, пак някой, който ми се прави на Бог… След като изгледал този филм, Негово всевишие дал интервю пред в. Up and Down, в което споделил, че “You Don’t Know Jack” толкова го изкарал от нерви, че бил на прага да стовари целият си гняв, събиран 2000 години, върху така скъпата ни Земя. Резултатът, според най-брилянтните умове на Рая, би бил разпадане до съставни части. Не знам к’во значи, ма звучи страшно, така че добре, че е размислил! Може би неземната роля на Ал Пачино е смекчила ситуацията или просто е решил вместо да затрива цялата планета, да съсредоточи своята олмайти ярост към единственият виновник за това – Джак Кеворкян – който сега е… под негова опека.  Нищо не е официално, разбира се, но The Inferno Gossip информира, че д-р Кеворкян не се е мярвал в общите бани от близо седмица и напомня, че Негово всевишие му има зъб още от репликата му “Oh, I do, lady, I have a religion, his name is Bach. Johann Sebastian Bach. And at least my God isn’t an invented one.”

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира всяка сцена, включваща противорелигиозната практика на асистираното самоубийство и всяка сцена, в която участва главният герой(общо 93% от произведението). Прилага се традиционната практика на Комисията към авторът на произведението и гледалите го, след като тази заповед влезе в сила.

7. “The Da Vinci Code”

Да, Негово всевишие мрази всички гореизброени филми, но в сърцето/червата му има специално място за произведенията на Дан Браун. Едно е да плюеш по Него ей така, от непросветеност, но съвсем друго е да извличаш огромна меркантилна полза от това. След изобретяването на парите, Райският райхстаг издаде единадесета заповед, която по принцип си вАжи, ма никой не я спазва поради проблеми с комуникацията… Та тя гласи “Не извличай печалба от “Името господне ®” Правни специалисти твърдят, че точно заради тази заповед, под ударите на Божието законодателство попада и около 83% от световния църковен клир. А за Браун от сега се подготвя подобаващо уелкъм парти в пъкъла. Колкото до филма, тъп е, признавам, но, като изключим Том Ханкс, си ми е гилти плежър. А и популярността, (по-скоро на книгата, по която е заснет) е утежняващо вината обстоятелство за пред Върховния върховен съд, тъй че нещата не отиват на добре и за Рон Хауърд.

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира произведението и конфискува всяко негово копие. Прилага се традиционната практика на Комисията към авторът на произведението и гледалите го, след като тази заповед влезе в сила.

8.”Antichrist”

l_870984_9da27b9e

Само с това заглавие, Триер си осигури бърза и предвидима процедура в Чистилището. А между другото, “Антихрист” е вечният №1 в бокс офиса на черния пазар в Рая. Изглежда, че дори цяла вечност от щастие и покой понякога писва и хората искат да погледат някоя извратенийка. Разбира се, в Ада той не процъфтява чак толкова, щото там е смятан за бебешки и лигав. Ами как иначе да определят филм, в който хора само се осакатяват трайно, докато обречените на вечни мъки са подложени на къде-къде по-неприятни неща. Е, там пък върви “Хубава жена”…

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира произведението и конфискува всяко негово копие. Прилага се традиционната практика на Комисията към авторът на произведението и гледалите го, след като тази заповед влезе в сила.

9. “2012”

untitled

Маите? Господ не обича Маите! Искате доказателство? Ами, защо не идете да ги питате лично? Не можете? Ето ви доказателство! Тогава кой тъпоглавец се сети, че точно на тях ще им каже кога ще дойде края на света? Или… не, неможе –  да не би да си помислихте, че в Края на дните няма да има пръст Негово всевишие! Такива мисли значително увеличават шанса ви да последвате Роланд Емерих там, накъдето се е запътил, предупреждавам ви… и друг въпрос – защо му е на Негово всевишие да подрежда някакви планети в права редица (и, по-важното е, кой е избистрил гениалната идея, че нещо ще последва от това) или да праща астероиди (а.к.а. Дивайн тенис болс) по Земята, като може да ни затрие само с една едничка мисъл? Ааа, сетих се. За драматизъм. Ама Той не обича драматизма да излиза за негова сметка, тъй че и Емерих отива в кюпа. Сметка, която излиза с положително салдо за киното.

Комисията за интерпретация на произведения на изкуството към Кабинета на Негово всевишие, официално обявява този филм за противорелигиозен. Комисията реши да цензурира произведението и конфискува всяко негово копие. Прилага се традиционната практика на Комисията към авторът на произведението и гледалите го, след като тази заповед влезе в сила.

10. “Jesus Camp” (документален)

jesus_camp

Хора, ние си се майтапим, ама нещата са наистина сериозни! След като гледах този филм, ми идеше да се кача на самолета, да ида в Мисури и да им кажа какво мисля на тия промити мозъци очи в очи. Разбира се, нито аз нито вие трябва да очаквате да се завърна, щото предусещам, че ще бъда линчуван. Добре, добре, не казвам хората да не изповядват религията си – това е тяхно конституционно право (макар често да забравят, че обратното също е изконно право на всеки индивид), но никой не може да си позволи да влияе по такъв начин на нестабилната детска психика, която приема всичко за чиста монета. Нека евангелистките семейства да обучат децата си в ценностите на религията, както аз бих обучил своите в ценностите на атеизма, но нека им дадат и право на избор, като им кажат че съществуват и други възможности и не е задължително да отдадат живота си на една хипотеза. Да не изпадат в подобни крайности, защото накрая няма да се различават от мюсюлманите, които блъснаха ония два самолета в СТЦ. Но явно, те точно това искат… Гледайте този филм и се уверете сами, че в най-мощната държава в света все още доминира средновековното мислене.