По един параграф за: “Homeland”, “American Horror Story” и “Terra Nova”

by Влади Неколов

Fall TV PIlots

Terra Nova (2011)

Terra-Nova-Banner-Teaser

От отдавна се заприказва за “Terra Nova” и то – с доста висок интензитет. И нищо чудно – това е проектЪТ на Fox и Спилбърг за тази година. С бюджет от средно $4M на епизод и толкова амбициозни ефекти, че трябваше да отложат премиерата с четири месеца, за да ги завършат, “Terra Nova” заяви високи амбиции, но, за жалост, не успя да ги оправдае. Създатели на сериала са Крейг Силвърстейн (Nikita, Bones) и Кели Марсел, за която това е дебют в телевизията. Продуценти са Негово комерсиално величество Стивън Спилбърг и още 17 знайни и незнайни войни, справили се успешно със задачата да направят от тази обещаваща фантастика поредната лигава семейна драма. “Terra Nova” е като големия батко на “Falling Skies” – и двете – чеда на Спилбърг, и в двете фантастиката (извънземните и респективно – динозаврите) е оставена на заден план, за да се даде свобода на поредната епична приказка за дразгите, различията, перипетиите и любовите между син-баща-дъщеря-майка. И това би било ако не друго, то поне поносимо, ако не беше налице и другата им запазена марка – дървеният, непълнокръвен и клиширан диалог, който през повечето време не казва нищо, както и почти повсеместното актьорско бездарие. Техническата страна, нормално, не е толкова зле. Да, на доста места си личи зеленият екран, но се трае, а успяват и да извадят по някой и друг приятен за окото кадър, но само толкоз. Не бих казал, че и динозаврите са зле и определено телевизионният бюджет е оползотворен максимално. Но “Terra Nova” си остава само това – една понапудрена средняшка драмичка, която щеше да мине незабелязано, ако не беше целият този хайп.

5.5/10

–––––

Homeland (2011)

homeland.s01e01.hdtv.xvid-asap.avi_000007674

“Homeland” е класически трилър и – както е в повечето случаи – това е най-големият му плюс и минус. В общи линии, агент от ЦРУ се усъмнява в “новият герой на Америка” – изчезнал преди осем години (предполагаемо мъртъв) войник в Ирак, който се завръща у дома жив и горе-долу здрав. Агент Андерсън (в ролята влиза най-големият плюс за сериала – Клар Денис) получава информация, че вербуван двоен агент ще се завърне от Ирак след продължително отвличане и той цъфва. Андерсън ще се опита да защити родината си, като намери истината и разобличи предателя/ите. Като цяло, пилотът беше приятен за гледане и ненатрапчив, без да броим един тлъст и мазен минус (който се крие в заглавието) – това е сериал най-вече за американци. Може би те по-лесно ще понесат глупавите и изтъркани патриотични  изблици, които изобилстват. Не мога да обясня защо (или, всъщност, мога), но аз бях на косъм да го изключа на няколко момента, в които престорения шовинизъм ми дойде прекалено в повече. Като цяло обаче “Homeland” се очертава като лек и занимателен трилър, който бих си пуснал, ако няма какво да правя, но в никакъв случай нещо, което бих чакал с нетърпение всяка седмица.

6.7/10

–––––

American Horror Story (2011)

2011-10-07-american_horror_story-533x329

Да кажеш, че е много хорър – ми, не е. Но колко страхотии би си позволила да вкара FX според вас и все още да има очаквания да е масово гледаем? Да не се лъжем, това не е като киното, където ти лепват един рейтинг и разчиташ на милионите фенове на подобни истории – в телевизията непозволеното съдържание се плаща с преместване в късен часови пояс, което, в допълнение с американската традиция за семейна телевизия, почти би убило надеждите ти за нещо сносно като възвръщаемост. А и FX не са HBO, колкото и да им се иска, и не биха могли да си позволяват чак такива волности с продукциите си. И въпреки това, “American Horror Story” (с някой условности) май ще вземе да се окаже сериалът на новия сезон. Мистерията, (леко) напомняща в пилота за неориентираните, но смазващо прекрасни сюжети на Линч, както и магнетичните (засега) персонажи, издигат AHS на съвсем друго ниво. Като започнем от началните кредити, които са си цял не-HBO шедьовър, минем през страхотно изградената атмосфера, за която помагат най-вече параноизмите в работата на оператора Кристофър Бафа и стигнем до не по-малко от страхотната игра на Дилан Макдермът, Кони Бритън и невероятната Джесика Лендж  – просто трябва да признаем, че нещо ново и свежо се задава на хоризонта.

8/10