Първи трейлър на “The Hunger Games”

by Влади Неколов

Все още рекламната кампания на Игрите на глада – дългоочакваната трилогия, базирана на романите на Сюзан Колинс – не е набрала пълна скорост, но това съвсем скоро ще се промени. След като преди около месец излезе кратичък тийзър, който да “подгрее” публиката, днес от Lionsgate пуснаха и класическия двуминутен трейлър, от който вече можем да си вадим сериозни заключения. Да минем набързо през основните аспекти, показани ни в тръйлъра, но първо вижте за какво става въпрос:

Не знам защо понякога толкова жестоко се самозалъгвам. Още от минутата, в която стана ясно, че книгите ще се филмират – имайки в предвид студията, което се зае с тях и режисьорът, който избраха –, трябваше да сме сигурни, че те няма да са ориентирани към по-придирчивата публика, а ще залагат на тотална масовост. Макар книгите да са тотално различни от “феномените”, с които се оприличават, то е твърде видно, че в мокрите си сънища, Гари Рос се вижда наконтен пред обезумялата и безбройна фен-база на премиерата на филма си. Картинка ала Здрач. Не че го виня за което – може би самият той няма особен избор, но – до колкото можем да си вадим каквито и да е заключения – това ще е един класически кинематографичен тийн феномен. Ама класически!

Защото трейлърът е точно това – к.л.а.с.и.ч.е.с.к.и. Като от матрица! Имаме първата половина, накратко представяща ни култови моменти от книгата, стигащи на всеки, увлякъл се по хартиения формат, да настръхне подобаващо. И после, барабар със задължителната драматична музика, главните герои започват да се състезават кой ще каже най драматично-обременената реплика а.к.а. най-тлъстото клише. Но, както всички до болка знаем, оригиналността понякога е твърде надценена.

За актьорите обаче, като че ли не мога да кажа нищо лошо. Без да броим, че и Иан МакКелън не може да ти изтърси някоя реплика от сорта на “If I’m gonna die I wanna still be me.” (която може и да стои добре във филма, но е ужасно зле закърпена в трейлъра) без да звучи фалшиво и не-на-място. Главното трио се справя прилично, да не кажа изненадващо добре. Дори най-голямата издънка от тримата – Лиам Хемсуърд – като че ли успява да докара нещо като игра.

Но нещото, което най-много ми допадна в трейлъра, е атмосферата. Брутално реалистична. Без никакви златисти, суросинкяви или дал бог оцветявания, всичко изглежда точно както трябва. Ефи Тринкет (жената в лилавата рокля) стои като габардинена кръпка на работническа униформа с нейната помпозна изящност на фона на 12 окръг, който прилича по-скоро на работнически лагер – тук Рос е ударил десетката. Надявам се контрастът между окръзите и Капитолът (който тук е показан само като нескопосано CGI) също да е на ниво, това поне е нещо, за което имам големи надежди. Но, като цяло, Гари Рос с нищо не ни е показал досега, че готви филм, който да чакаме с нетърпение. А че ще се гледа (ако не друго – от уважение към прекрасната трилогия на Колинс) – ще се гледа!

Режисьор на филма е Гари Рос („Плезънтвил”, „Воля за победа”), а в ролите ще видим Дженифър Лорънс, Джош Хъчърсън, Лиъм Хемсуърт, Елизабет Банкс, Уди Харълсън, Станли Тучи, Уес Бентли, Доналд Съдерланд, Тоби Джоунс, Лени Кравиц, Пола Малкълмсън и др.

Премиерата е насрочена за 23 март 2012.