Златен глобус 2012 – номинации

by Влади Неколов

Globes_Logo_653x187

Вчера, както вече почти сигурно сте разбрали, бяха обявени номинациите за престижните “Златни глобуси” – ежегодната награда за постижения в киното и телевизията, връчвана от асоциацията на Холивудската чуждестранна преса. Церемонията по награждаването ще се състои, както обикновено, в хотел “Бевърли хилтън” на 15 януари 2012, неделя.

Ето и категориите с коментар, до колкото е възможен от човек, не гледал почти никой от номинираните филми.

Best Motion Picture – Drama
The Descendants (2011)
The Help (2011)
Hugo (2011/II)
The Ides of March (2011)
Moneyball (2011)
War Horse (2011)

“Големите филми” на 2011 си ги знаем и без каквито и да е награди да го натъртват, но – за поредна година – хайпът около повечето от рано показа вота за Глобусите (които са силен индикатор и за самите Оскари). Ако можем да се осланяме на хората, които са имали шанса да гледат всички гореизброени, основната битка тук ще се заформи около “The Descendants” на Александър Пейн и “Moneyball” на Бенет Милър, като първият  има всички шансове да спечели. “Hugo” и “War Horse” могат и да имат мускули за нещо повече, но силно ме съмнява. “The Ides of March” е филмът, който според мен, не заслужаваше да е тук. Определено не е лош филм (движи ми се към седмица), но аз, примерно, бих го заменил с един “Beginners”, който, за мен, е едно от попаденията на годината. “The Help” пък е вероятно филмът с най-малко шансове, също не омаловажавам качествата му, но като че се иска малко повече за подобна престижна номинация и, с “The Ides…”, трябва да са благодарни, че въобще стигнаха до тук.

Best Motion Picture – Musical or Comedy
The Artist (2011)
Bridesmaids (2011)
50/50 (2011)
Midnight in Paris (2011)
My Week with Marilyn (2011)

Безапелационна победа на “The Artist”. Това да не ви съмнява!“Bridesmaids” държи определено ниво, но, ако съм на негово място, бих се чувствал доста некомфортно в такава компания. “Midnight in Paris” е много личен филм (на моменти прекалено) и напълно осъзнавам, че осмицата, която му дадох, е обективно незаслужена. “50/50” получи добри, но леко хладни оценки от критиката, докато “My Week with Marilyn” направо си беше оплют за филм с неговите претенции. И срещу тази банда имаме тазгодишният фестивален хит “The Artist”, който от отдавна започна да се спряга за филм на годината. Ако глобусчето отиде при някой друг, ще е огромна изненада.

Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Drama
George Clooney for The Descendants (2011)
Leonardo DiCaprio for J. Edgar (2011)
Michael Fassbender for Shame (2011)
Ryan Gosling for The Ides of March (2011)
Brad Pitt for Moneyball (2011)

Тук вече нещата стават твърде мътни, за да се отнасям в анализи на неща, които не съм гледал, но тази година като че ли имаме шанс едни от най-популярните актьори да получат така чаканото одобрение на критиката. Леонардо ДиКаприо получи доста добри отзиви за играта си във филма на Истууд (който, не успя да се докопа до друга номинация), същото се отнася и за Брат Пит в “Moneyball”. За Майкъл Фасбендър и Райън Гослинг се е казало най-малко, което ме кара да смятам, че те имат и най-малък шанс за нещо повече. За Джордж Клуни също не мога да кажа почти нищо, но като се има в предвид общият хайп около филма му, нищо чудно точно той да се оборудва с глобусче над камината в хола.

Best Performance by an Actress in a Motion Picture – Drama
Glenn Close for Albert Nobbs (2011)
Viola Davis for The Help (2011)
Rooney Mara for The Girl with the Dragon Tattoo (2011)
Meryl Streep for The Iron Lady (2011)
Tilda Swinton for We Need to Talk About Kevin (2011)

И тук идва тя! Вездесъщата Мерил Стрийп! Шапки долу! Нямам какво друго да кажа, освен че тя е почти сигурен фаворит. Изненадващ отпор обаче, може да даде Глен Клоуз за играта си като Албърт Нобс (за бавно загряващите – Албърт е мъжко име; за американците – Глен Клоуз е изиграла мъж)… Суинтън също беше приветствана подобаващо за ролята си в “We Need to Talk About Kevin”, но само толкоз…

Best Performance by an Actor in a Motion Picture – Musical or Comedy
Jean Dujardin for The Artist (2011)
Brendan Gleeson for The Guard (2011)
Joseph Gordon-Levitt for 50/50 (2011)
Ryan Gosling for Crazy, Stupid, Love. (2011)
Owen Wilson for Midnight in Paris (2011)

Жан Дюжардин получи изключително положителни отзиви за играта си в “The Artist” и на пръв поглед, той е човекът, на когото да заложите. Към Брендан Глийсън имам лична слабост, но не ми се вярва той да спечели. За Раян Гослинг това е втората номинация (той ще се надява на статуетка и за ролята си в “The Ides of March”, но ми е дълбоко съмнително да излезе нещо от това). Играта му в “Crazy, Stupid, Love” беше добра, на моменти дори – много добра, но със сигурност не за Златен глобус. Но аз тук си имам и смръдлив фаворит – Оуен Уилсън, който може и да показа нещо като актьорски потенциал във филма на Алън, но само това. Потенциал. Нищо повече! Подобен актьор, снимащ се във филми, чиито имена е сквернота да се изричат в подобна статия, не заслужава такова признание. Разбира се, нас не ни интересува предишната му филмография, но дори да се съсредоточим върху “Midnight in Paris”, отговорът е не! Не, не, не, не, не и не!

Best Performance by an Actress in a Motion Picture – Musical or Comedy
Jodie Foster for Carnage (2011)
Charlize Theron for Young Adult (2011)
Kristen Wiig for Bridesmaids (2011)
Michelle Williams for My Week with Marilyn (2011)
Kate Winslet for Carnage (2011)

Това, че “Carnage” получава две номинации, уникално ме радва. Защото съм вложил неприлично много надежди в проекта на Полански и защото ми се ще Джоди Фостър най-после да излезе от дупката и да покаже реалните си възможностти, които, като се замисля, успяхме да зърнем май само в “The Silence of the Lambs”. Около Мишел Уилямс се е завъртял нещо като хайп и може би превъплъщението и в Мерилин Монро ще се окаже златно. Във всеки случай тази категория е трудна за предвиждане.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture
Kenneth Branagh for My Week with Marilyn (2011)
Albert Brooks for Drive (2011)
Jonah Hill for Moneyball (2011)
Viggo Mortensen for A Dangerous Method (2011)
Christopher Plummer for Beginners (2010)

Вече се започва с категориите, в които просто трябва да си изгледал филма, за да имаш някакво мнение. От тези всичките, съм успял да зърна само “Drive” и “Beginners” и докато Албърт Брукс не ми направи голямо впечатление, Кристофър Плумър успя. Задължителна статуетка за Плумър по мое скромно и, в случая, крайно немеродавно мнение.

Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Motion Picture
Bérénice Bejo for The Artist (2011)
Jessica Chastain for The Help (2011)
Janet McTeer for Albert Nobbs (2011)
Octavia Spencer for The Help (2011)
Shailene Woodley for The Descendants (2011)

Октавиа Спенсър игра добре в “The Help”, но не я запомних с почти нищо, може би защото самият филм на го запомних с почти нищо (което не значи, че не ми хареса…). Следвайки пътя на най-малкото съпротивление, Беренис Бежо е фаворитът тук.

Best Director – Motion Picture
Woody Allen for Midnight in Paris (2011)
George Clooney for The Ides of March (2011)
Michel Hazanavicius for The Artist (2011)
Alexander Payne for The Descendants (2011)
Martin Scorsese for Hugo (2011/II)

Уди Алън – не! Джордж Клуни – не знам… Микел Хазанавикиусоеисксйодс – о, да! Александър Пейн – о, да! Мартин Скорсезе – никаква представа.

Best Screenplay – Motion Picture
The Artist (2011): Michel Hazanavicius
The Descendants (2011): Alexander Payne, Nat Faxon, Jim Rash
The Ides of March (2011): George Clooney, Grant Heslov, Beau Willimon
Midnight in Paris (2011): Woody Allen
Moneyball (2011): Steven Zaillian, Aaron Sorkin, Stan Chervin

Твърде, ама твърде вероятно “The Artist” и тук да излезе с пълна кошница. Но “вечният сблъсък” го имаме и в тази категория, тъй че… Обаче тоз “Midnight in Paris” започва да ми намирисва на a bit too overrated…

Best Original Song – Motion Picture
Albert Nobbs (2011): Brian Byrne, Glenn Close(“Lay Your Head Down”)
Gnomeo & Juliet (2011): Elton John, Bernie Taupin(“Hello Hello”)
The Help (2011): Mary J. Blige, Thomas Newman, Harvey Mason Jr., Damon Thomas(“The Living Proof”)
Machine Gun Preacher (2011): Chris Cornell(“The Keeper”)
W.E. (2011): Madonna, Julie Frost, Jimmy Harry(“Masterpiece”)

Песента на Елтън Джон е сладурска, за другите – нямам мнение.

Best Original Score – Motion Picture
The Artist (2011): Ludovic Bource
The Girl with the Dragon Tattoo (2011): Trent Reznor, Atticus Ross
Hugo (2011/II): Howard Shore
War Horse (2011): John Williams
W.E. (2011): Abel Korzeniowski

Пфф, мислех тук да се отнеса в дъълги фермани,  това бидейки една от любимите ми категории, но тез дни съм занемарил саундтраците (по технически причини) и не съм преслушал нищо. Н-и-щ-о. Планирам, обаче, общо ревю на 10-15 от “най-важните скорове на годината”, тъй че би пейшънт! Ай’л би бак!

Best Animated Film
The Adventures of Tintin (2011)
Arthur Christmas (2011)
Cars 2 (2011)
Puss in Boots (2011)
Rango (2011)

Рррранго! Ужасно креативен, ужасно красив и ужасно сладурски филм, че на моменти и доста умен.  Аз съм си за него. Останалите (освен “Тинтин”) са си “баси пълнежа” според мен…

Best Foreign Language Film
The Flowers of War (2011)(China)
In the Land of Blood and Honey (2011)(USA)
The Kid with a Bike (2011)(Belgium)
A Separation (2011)(Iran)
The Skin I Live In (2011)(Spain)

Гледал съм “The Skin i Live In” и “A Separation”. И двата – почти перфектни, но все пак като че везните леко се накланят към иранското предложение. Конкуренция може би ще окаже очаквания “The Flowers of War”, за останалите не мога да кажа нищо.

Best Television Series – Drama
American Horror Story (2011)
Boardwalk Empire (2010)
Boss (2011)
Game of Thrones (2011)
Homeland (2011)

Ако спечели “Homeland” ще се самоубия, после ще излеза от гроба само, за да се гръмна пак! При наличието на класи като “Boardwalk Empire”, “Game of Thrones”, “American Horror Story” и дори “Boss”, “Homeland” не само че бледнее – направо става невидим! А от останалите – фаворит като че ли ми е “Game of Thrones”.

Best Television Series – Musical or Comedy
Enlightened (2011)
Episodes (2011)
Glee (2009)
Modern Family (2009)
New Girl (2011)

Best Mini-Series or Motion Picture Made for Television
Cinema Verite (2011) (TV)
Downton Abbey (2010)
The Hour (2005)
Mildred Pierce (2011)
Too Big to Fail (2011) (TV)

Downton Abbey! Downton Abbey! Downton Abbey!

Best Performance by an Actor in a Television Series – Drama
Steve Buscemi for “Boardwalk Empire” (2010)
Bryan Cranston for “Breaking Bad” (2008)
Kelsey Grammer for “Boss” (2011)
Jeremy Irons for “The Borgias” (2011)
Damian Lewis for “Homeland” (2011)

Брайън Кранстън заслужава на-после да получи един глобус за уникално перфектната му игра в “Breaking Bad”. Плътен фаворит. Джерами Айрънс – бидейки един от най-добрите актьори на пазара в момента – обаче има добри шансове да му го открадне.

Best Performance by an Actress in a Television Series – Drama
Claire Danes for “Homeland” (2011)
Mireille Enos for “The Killing” (2011)
Julianna Margulies for “The Good Wife” (2009)
Madeleine Stowe for “Revenge” (2011)
Callie Thorne for “Necessary Roughness” (2011)

Маргилес е вероятния победител, за играта си в леко лигавото  и крайно скучно отроче на братята Скот. Клар Денис е личен фаворит, бидейки една от малкото причини, заради които си пуснах пилота на “Homeland”.

Best Performance by an Actor in a Television Series – Musical or Comedy
Alec Baldwin for “30 Rock” (2006)
David Duchovny for “Californication” (2007)
Johnny Galecki for “The Big Bang Theory” (2007)
Thomas Jane for “Hung” (2009)
Matt LeBlanc for “Episodes” (2011)

Best Performance by an Actress in a Television Series – Musical or Comedy
Laura Dern for “Enlightened” (2011)
Zooey Deschanel for “New Girl” (2011)
Tina Fey for “30 Rock” (2006)
Laura Linney for “The Big C” (2010)
Amy Poehler for “Parks and Recreation” (2009)

Best Performance by an Actor in a Mini-Series or a Motion Picture Made for Television
Hugh Bonneville for “Downton Abbey” (2010)
Idris Elba for “Luther” (2010)
William Hurt for Too Big to Fail (2011) (TV)
Bill Nighy for Page Eight (2011) (TV)
Dominic West for “The Hour” (2011)

Best Performance by an Actress in a Mini-Series or a Motion Picture Made for Television
Romola Garai for “The Hour” (2011)
Diane Lane for Cinema Verite (2011) (TV)
Elizabeth McGovern for “Downton Abbey” (2010)
Emily Watson for “Appropriate Adult” (2011)
Kate Winslet for “Mildred Pierce” (2011)

Кефи фактът, че и Хю Боневил и Елизабет Макговърн са номинирани за ролите си в силния “Downton Abbey”, очаквам мощната им игра да получи заслужената си награда, в женската категория силно обезпокоявана от Кейт Уинслет и Даян Лейн.

Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television
Peter Dinklage for “Game of Thrones” (2011)
Paul Giamatti for Too Big to Fail (2011) (TV)
Guy Pearce for “Mildred Pierce” (2011)
Tim Robbins for Cinema Verite (2011) (TV)
Eric Stonestreet for “Modern Family” (2009)

Best Performance by an Actress in a Supporting Role in a Series, Mini-Series or Motion Picture Made for Television
Jessica Lange for “American Horror Story” (2011)
Kelly Macdonald for “Boardwalk Empire” (2010)
Maggie Smith for “Downton Abbey” (2010)
Sofía Vergara for “Modern Family” (2009)
Evan Rachel Wood for “Mildred Pierce” (2011)

Въпреки че признавам огромната харизма и силният професионализъм в играта на Джесика Лейндж, конкуренцията просто е над нея. И като казвам конкуренцията нямам в предвид никой друг, освен голямата Маги Смит, която слага всички останали в ъгълчето на малкото си джобче. Задължителен Глобус. Точка.